Att välja rätt ras

Det kan vara svårt att veta vilken hundras som passar dig och din vardag. Det är inte bara att köpa en hund bara för att den är söt eller för att du har träffat just den rasen en gång.

Visa hundraser kräver mer än andra och det är därför viktigt att tänka noga innan du köper din första hund. Det är varken bra för hunden eller för dig om ni behöver gå skilda vägar för att man märker att man tog sig an för mycket. Det är också viktigt att tänka på att hunden medför kostnader. Du kan läsa mer om det på agria där du kan få en uppfattning.

Det du kan göra är att först fundera på om du vill ha en liten, mellanstor eller en stor hund. Varför vill du ha en hund? Har du barn eller bor du själv? Och hur ser din vardag ut generellt? Oavsett vilken ras du köper måste du ha daglösning för hunden medans den är valp och tränas för att vara ensam. Du kan alltid vända dig till svenska kennelklubben för tips inför hundköpet.

Det är också viktigt att tänka på att en mindre hund inte behöver mindre energi – det är snarare rasen som avgör hundens aktivitetsnivå! Vi kan kolla på några.

De raser som finns inom bulldoggs exempelvis har en hög aktivitetsnivå även om dom har korta ben och kompakt kropp med mycket hud. Men det är en muskulös kropp som behöver aktivitet. Inte nödvändigtvis långa promenader, men stimulering på olika vis. Men doggar brukar vara perfekta familjehundar, inte minst den franska och Engelska bulldoggen.

Kollar man istället på lite större raser så som Rottweilern kräver den flera timmar med motion och annan stimulans om dagen. Den passar dock både som familjehund och som exempelvis vakthund.

Det är också en stor skillnad mellan de olika raserna inom terriern. American staffordshire terrier kräver en fast hand och någon med hundvana. Men Ceskyterrier som är en mindre ras funkar som en första hund men trots den mindre storleken är det en kraftfull och stark hund.

Men det är viktigt att noga tänka igenom köpet. När du väl bestämt dig för vilken ras du kan tänka dig att ha är det bra att noga läsa igenom om varje ras. Du kan också kontakta din närmaste hundklubb där du kanske kan få träffa någon som har den rasen du vill ha för att ställa frågor och annat.

Har du tur i samband med ditt nya köp kanske du hittar en bra rabatt på Kampanjjakt till din nya fyrfotade vän.

Leave a Reply

mts_best