Hundar på vintern

Även om hundar naturligt är mycket bättre rustade för att möta vinterkylan än människor, kan den svenska vintern göra att till och med hundar behöver lite extra skydd för att hålla värmen. Hur mycket extra skydd de behöver varierar självklart beroende på vilken ras man har – det säger till exempel sig självt att en chihuahua eller en kinesisk nakenhund behöver mer kläder och skydd än en schäfer eller siberian husky – men här tänkte vi tipsa om generella saker som man som hundägare kan tänka på när temperaturerna börjar sjunka under nollan.

De flesta hundraser klarar sig som sagt utan något extra skydd även när det är kallt ute, men om det börjar bli riktigt kallt kan även hundraser med tjock päls tycka att det är skönt att ha en tröja eller jacka på sig under långpromenaderna. Man märker tydligt att hunden behöver extra värme om den skakar när man är ute och går, eller om den bromsar redan i dörren och inte vill gå ut. Man behöver med andra ord inte oroa sig för att hunden fryser utan att man märker det, eftersom hunden tydligt visar när den inte trivs. Om man köper ett täcke till sin hund för att hålla den varm ska man tänka på att täcket ska vara vattentätt – om täcket blir blött har det snarare motsatt effekt, och kyler ner hunden.

Den största risken om vintern är dock inte att hunden fryser om kroppen, utan att tassarna blir kalla och att trampdynorna spricker. Det är flera faktorer under vintern som bidrar till detta, varav kylan är en. Även det salt som finns på vägarna under vintern kan orsaka sprickor i hundens tassar. Om de skulle uppstå ska man smörja in trampdynan med en fet salva. Hunden kan då behöva bära tratt för att försäkra sig om att den inte slickar bort salvan innan den har hunnit börja verka. Normalt behöver hunden trots detta inte ha skor på sig när den går, men om man vet med sig att det är extremt kallt ute kan hundskor förebygga sprickor.

Det är dock inte bara kylan som är ett problem om vintern, utan också mörkret, och något som man inte får glömma som hundägare är att försäkra sig om att ens hund är synlig. Detta är särskilt viktigt om man har en hund med mörk päls, eftersom det då är i princip omöjligt för bilister att se hunden när det är mörkt ute. Det finns flera lösningar man kan använda sig av för att göra sin hund synlig, och man får som hundägare prova sig fram för att se vad hunden (och man själv) trivs bäst med. Några exempel är reflexsele, reflexhalsband och halsband med blinkande lampor i rött eller orange.

Om du planerar att vinterrusta din hund, eller behöver komplettera dina nuvarande hundkläder med ett reflexhalsband eller något annat, ska du passa på under Black Friday. Då har massor med butiker stora reor och rabatter, så att du kan ladda upp med allt din hund (och du själv) kommer att behöva under de kvarvarande vintermånaderna. Om du går in på Black-Friday.se hittar du mängder med tips på vilka butiker som har reor under Black Friday.

Leave a Reply