Hundar och värme

Hundar är underbara men kan samtidigt vara ganska motsägelsefulla varelser. Medan de å ena sidan blir fullkomligt galna om man blåser i deras ansikte så älskar de samtidigt att sitta med huvudet i fönstren under bilturen och låta vinden blåsa så hårt på dem att deras kinder fladdrar. Om man bestämmer sig för att ta sig en biltur kan man välja att leasa bil privat och sedan göra

roliga utflykter med sin fyrfota bästis och frågan är vem som kommer att njuta av det mest.

Ett annat exempel på där hundar kan vara lite motsägelsefulla är deras relation till värme. Medan de på vintern älskar att ligga och gosa i soffan eller framför den öppna spisen med full brasa, så gör de under de varma somrarna allt de kan för att undvika värme. När det är riktigt varmt, som under värmeböljor eller om man befinner sig på sydligare breddgrader med hunden, så är det extra viktigt att man ser till att det alltid finns svalka åt vovven och det finns ett antal saker man bör lägga på minnet. Här följer några råd och tips om hur man kan

skydda hunden från hetta när det är riktigt varmt.

Hundar och bilar

Lämna aldrig en hund ensam i en bil som står i solen. Fordonet är ju byggt av metall och det dröjer inte länge förrän den blir upphettad som en bastu och tyvärr dör många hundar varje år av att oförsiktiga ägare stängt in dem i sina bilar. Se alltid till att bilen kommer att stå i skuggan hela tiden om du absolut måste lämna hunden – jorden rör ju på sig så bara för att det är skugga när du parkerar så innebär det inte nödvändigtvis att den fortfarande är kvar efter en halvtimme. Överlag, lämna aldrig en hund ensam i en bil – det är bättre att låta den vara hemma och ligga ute i trädgården eller ute på balkongen om man har någon.

Skydda tassarna

När det är riktigt varmt kan asfalt bli så upphettad att hunden kan bränna sina tassar riktigt illa. Se därför till att inte gå utmed asfalterade vägar under värmeböljor och håll er till naturens marker, gärna på gräs som också har en svalkande effekt på tassarna.

Vatten

Det finns idag massor med fiffiga portabla vattenskålar så att man alltid kan ge sig hund en välbehövlig slurk vatten under promenaderna. Vissa hundar dricker gärna direkt från flaskan eller sin ägares hand medan andra föredrar att dricka själva ur en skål.

Bada

Många hundar älskar att bada så en uppblåsbar vattenbassäng i trädgården kan bli både en rolig och svalkande plats för hunden. Det finns även många hundbad vid åar, floder och havsstränder så att hundarna kan doppa sig likaväl som oss människor.

Leave a Reply