Hundens och människans historia

Man talar ofta om ”människans bästa vän” och denna relation startade för mycket länge sedan. Hunden och människan har hängt ihop sedan vargar domesticerades. Man kan inte veta exakt, men troligen startade denna process redan för över 100 000 år sedan. Både människan och vargen var flockdjur och de levde i samma områden och båda grupperna jagade och åt kött. Troligen stal man rester från varandra om man kunde och drog på så sätt nytta av varandra, troligen med en viss respekt för den andra gruppen.

Snabbt uppstod någon form av relation där båda grupperna drog nytta av varandra. Människan tog hand om vargungar som blev mer vana vid människor än deras föräldrar var, och så småningom blev de tama. De fick mat, värme och trygghet hos människorna.

Under årtusendena som gått har vargen förvandlats till en tamhund och det beror helt på människan. Långt innan man på allvar började med att avla fram olika hundraser, hade hunden blivit tam och inga hundar föddes längre som vilda djur. De hade för länge sedan lämnat vargen inom sig, i vildmarken. Detta kunde ske på grund av människans inblandning. De uppmuntrade vissa beteenden hos valparna, som gjorde att naturens ofta hårda och grymma urvalsprocess blev satt ur spel. Hundarna blev tama och mer beroende av människan än de hade varit i begynnelsen av denna symbios. Man kan säga att vuxna hundar är lite som valpar mentalt, då människan har ”lärt” dem att vara så. De vilda beteenden som vargar har kvar, har försvunnit hos hunden.

På det sättet gick det till att domesticera hunden. Människan hade nytta av dem som jakthundar, vakthundar, sällskap och skrämma bort råttor och andra djur. Symbiosen har fortsatt och idag finns många olika hundraser som ser väldigt olika ut. Vissa kan man knappt tro skulle ha sitt ursprung i vargen men alla hundar härstammar från vargen, hur de än ser ut.

Idag är det rasstandarder som bestämmer över hur raserna får se ut och man försöker avla fram det ”rätta” utseendet, egenskaper och temperament hos hundarna. Seriösa uppfödare håller sig till de regler som är uppsatta av SKK så att man gemensamt försöker föda fram friska och sunda hundar. Inom vissa raser finns en del problem pga tidigare fel inom aveln men dessa försöker man få bukt med på ett mycket medvetet sätt idag.

Leave a Reply