Taxen, en kul hot dog

Det finns någonstans mellan 500-600 hundraser i hela världen. I Sverige är knappt 300 av dessa godkända av SKK. Några är oerhört populära och har varit länge, som golden retriever, olika collievarianter eller schäfern. En mindre hund som haft en ganska stadig popularitet är taxen.

En tax kallas ibland skojsamt för ”hot dog” eftersom den är lång och smal och man kan se skämtteckningar med en hund i ett korvbröd. Det finns tom en tävling som har fått titeln hot dog där man ska skicka in roliga foton på hundar och det måste inte bara vara taxar.

Taxen beskrivs ofta som en lite envis ras, speciellt äldre taxar verkar bli mer och mer egensinniga med åldern och taxen kan bli ganska gammal. Det är relativt vanligt att små raser lever längre än större hundar. Givetvis finns det undantag men man får räkna med att skaffar man en tax hänger den med ett bra tag. Många använder taxen som jakthund då den är en grythund och älskar att spåra och sen gräva tex i ett kaninhålor. Den fungerar bra som familjehund men den kanske inte är lika social alltid, som tex en golden retriever eller labrador som verkligen är utmärka familjehundar.

Taxen finns som brun, svart eller brunsvart variant. De finns även i normalstorlek, dvärgtax och tom något som kallas kanintax. De kan vara korthåriga, långhåriga eller strävhårstaxar. Det finns med andra ord möjligheten att köpa en tax som ser ut precis så som du önskar.

Problem som taxen ibland får är att den får ryggont eller problem med sina höfter. Det har troligen att göra med dess kroppskonstruktion och ibland klarar taxen inte av att gå i trappor, vilket kan vara något att tänka över om man bor så att det finns behov för hunden att klara av trappor.

Leave a Reply