Ovanlig hundras i Sverige

En av de absolut ovanligaste hundarna måste vara Briquet griffon vendéen och kommer från Frankrike. Rasen avlades fram innan första världskriget från en liten grupp hundar i västra Frankrike. Detta är en drivande hund som tycker om att jaga och används mest för smådjur som harar eller kaniner.

Hunden är av mellanstorlek och har lite lätt rufsig päls. Pälsen kräver en hel del vård eftersom den är ganska tjock så det gäller att man har ett intresse för den typen av skötsel när man skaffar en sådan hund.

Den sägs vara intelligent och trevlig att ha att göra med. Denna hund är inte speciellt vanlig utanför Europa och inte så väldigt många finns inom Europa heller.

Rasen tycker om att vistas ute och rekommenderas inte som ren sällskapshund som ska bo inomhus hela tiden då den tycker om att röra på sig mycket och tål alla typer av väder. Denna hund kräver mycket motion så det är inget för en lat ägare! Risken finns att en understimulerad hund av denna ras blir oregerlig, börjar tugga sönder saker och uppfattas som ”bråkig” men då är det ägarens fel, att man inte har aktiverat hunden tillräckligt.

Leave a Reply