Världens största hundraser

Hundar ser man överallt oavsett om man befinner sig ute på landet eller i storstaden. Människor har under flera hundra år haft hunden som en lojal följeslagare. Bland hundraser finns det olika personligheter, pälstyper, färger och storlekar. Här kan man hitta allt från en av världens minsta hundras: Chihuahua till några av världens största hundraser: Grand Danois. När man tittar på vilken hundras man skall införskaffa är det viktigt att tänka på hur ens livssituation och framförallt boendesituation är. Till exempel är det inte optimalt att hålla en stor Grand Danois i en etta som ligger mitt i storstaden. Trots att man gillar stora hundar bör man verkligen tänka på hundens bästa och framförallt hundens behov innan man införskaffar en.

Några stora hundraser

Hundavel har pågått sen lång tid tillbaka just för att man vill förbättra vissa egenskaper. Det har lett till att huden har gått från att se ut som en varg till att nu variera i personlighet, storlek, färg och ras. Tack vare en fortsatt avel har raserna förändras och idag kan man hitta en hund som passar en själv perfekt. Många gillar större hundraser och vissa kan bli så stora som en ponny. Några av världens största hundraser är som nämnt innan den magnifika Grand Danois, irländsk varghund, mastiff, Sankt Bernhard, Cane Corso, Berner Sennenhund och rysk svart terrier för att nämna några. Vissa av dessa stora hundraser används endast som vakthundar medan andra faktiskt är väldigt bra familjehundar trots deras storlek. En rysk hundras som är väldigt ovanlig i Sverige är ovtjarka som används av flera vaktbolag. De är hundar som inte är lätta att kontrollera och som fortfarande har vargsinnet kvar. Hundrasen blir över 65 cm och får ej understiga den mankhöjden för att räknas.

Familjehundar och vakthundar

Har man bestämt sig för att ha en stor hund måste man vara säker på att man kan hantera den. Väldigt många stora hundar kan även de bli aggressiva när de blir rädda eller pressade. Det är viktigt också att veta vad man skall ha hunden till. Behöver man en vakthund passar ovtjarka, irlängsk varghund, Cane Corso samt rysk svart terrier. Är man däremot ute efter en familjehund som kan ligga i en bäddfåtölj under familjestunderna finns det också några alternativ. Den stora Grand Danois må vara stor men är väldigt snäll och lugn. Några andra lugna familjehundar som är stora till storleken är Berner Sennen, Skotsk hjorthund, Newfoundland och Sankt Bernhard. Mastiff är en ras som är stor till storleken och kan användas som familjehund. Dess förflutna var dock som krigshund då den använder i Rom när man jagade björn och lejon.

Leave a Reply